John John Ale (juniper) – Rogue Ales

Oj, oj oj. Vi vet knappt var vi ska börja. Det är väl enklast att köra från starten. För ett par veckor sedan under en trip till Barcelona plockade vi upp ett antal flaskor från Rogue Ales på ölbutiken La Cervetica. Någon dracks på plats, men en american pale ale kallad John John Ale fick hänga med hem.

John John Ale (missa för guds skull inte den sköna etiketten till vänster, eller en bättre bild här) är resultatet av ett samarbete mellan Rogue Ales brewmaster (bryggmästare) och spirits master (förste destillerare), ity Rogue producerar både öl och sprit. Och som av en händelse delar dessa grabbar alltså förnamn. John John Ale är en american pale ale som smaksatts med juniper berries – enbär för oss svenskar, för att sedan ha lagrats en stund på spruce gin barrels. Spruce gin är Rogues gin som gjorts på gran, och 13 andra ingredienser. Som om inte det vore nog innehåller denna pale ale maltsorterna Crystal, Triumph, C-15 och Rogue Micro Barley Farm Dare & Risk och är kryddad med humlesorterna Styran Golding, Amarillo och Rogue Micro Hopyard Revolution. Är det Miraculix trolldryck vi har framför oss?

När vi öppnar flaskan sprider ölet en doft som är omisskännlig. En närmare näsinspektion och… ja, det här är definitivt en ny arom för oss och vi vet inte riktigt vad vi får ihop. Enbär kan ha en nästan rökig arom, med ett tydligt inslag av något som liknar örtig mint, och precis så doftar ölet. Strimmorna vi andas in lockar fram ett par knepiga associationer, bland dem Läkerol och andra halstabletter, och som det kan lukta i gamla tobakshandlar. Mentholcigaretter? När vi vänder på flaskan får vi se ett öl som är ljust bärnstensfärgat med ett vitt skum. I smaken gör sig malten och humlen en aning till känna, men det är samma originella arom som dominerar. Konsistensen är perfekt avvägd för den här typen av öl.

Det är dags att lägga korten på bordet. John John Ale är svartvit, och med det menar vi att du antingen kommer att ha oerhört svårt för den eller tycka väldigt mycket om den. I grunden är det en av de bättre american pale ale som vi har smakat, och då syftar vi på konsistens, doft och smak så långt som malten och humlen tar oss. Det är den otraditionella smaksättningen som kommer att dela lägren. Den kraftiga enbärssmaken, och resultatet av fatlagringen gör att det här är ett öl med en fullkomligt unik karaktär. Rogue Ales skulle kunna citera Fjällbrynts klassiska messmörsslogan: “Antingen är du med oss, eller mot oss.” Inför John John Ale går det inte att vara likgiltig.

India pale ales slutbetyg:

(7/10)

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!