POP! – Amager Bryghus

I namnet POP! kan man ana en populärkulturell musikreferens. En enkel brygd att avnjuta på den förlovade hipsterskivan, en klassisk sommar-IPA med ett originellt bett av beska och söderkänsla. Men vi reserverar oss för syntluggar redan nu –  det här ingen electronicafrämjande festöl. Och nej, vi har defintivt inte blivit en musikblogg. Det är bara det danska undret Amager som tycker att POP! är en vettig förkortning av Portvinslagret Oatmeal Porter. När vi har lättat på korken som försluter flaskan och luktat på densamma, då känner vi direkt att detta är något som andas säreget. Men snarare än Way out west handlar dofterna om en njutningsfull vardag i favoritfåtöljen.

Dofterna lovar söta toner av portvin och trädofter kommer med härligt rökiga inslag. Smakerna sparkar åt alla håll i munnen; det kittlar på tungan, det sticker i gomen, det är sött salt och surt på en och samma gång. Rökigheten som vi upplevde genom näsan sprider sig snabbt vidare över kinderna. Utöver detta har vi en alkoholhetta som värmer fint i halsen. Söt smak direkt som balanseras upp med en sälta. Detta avrundas med en sur träig eftersmak. Fatlagringen har givetvis satt sin prägel på detta. I eftersmaken som är väldigt ovanlig för en öl hittar vi fatet i form av kåda, bark, träsmak. En klunk ligger kvar länge, länge i munnen. Den här ölen avnjuter du långsamt.

Detta är ett jäkligt häftigt experiment, men såsom experimentell öl brukar vara är även denna “otillgänglig” för den gemene öldrickaren. Vi vill ändå hävda att den är balanserad i kategorin. Får du möjlighet att dricka den så bör du göra det. Om du vill pröva något utöver det vanliga vill säga.

India pale ales slutbetyg:

(7/10)

 Andra skribenter om samma öl:
Kornmalt och humlekottar säger “riktigt gott”
Välbalanserad “gillar sånt här”.

Micke

Om Micke

Tycker att Nøgnes IPA är den bästa öl som någonsin gjorts tillsammans med Mohawks Extra IPA. Humlebomb? Ja tack!

Läs fler inlägg jag har skrivit!