Rye IPA – Lervig Aktiebryggeri

Jo, det blev augusti och sommarens sista månad skrattar hånfullt mot oss samtidigt som den droppar små påminnelser om höstmörker i våra sinnen. Men misströsta inte. I höst kommer de där mörkare ölen som ni har lagt på lager i era källare att smaka än bättre. Och fram till dess får vi passa på att gotta oss i Systembolagets nyheter för månaden. En av dessa nyheter är så gott som ett smakprov i Eskilstuna ifrån att vara en helt ny bekantskap för oss på bloggen. Redan första gången vi drack denna anade vi stordåd. Men nu, utan att omges av hundratals val. Vilken entré på riktigt, med dunder och brak och blixtar. Och framförallt, men en härligt rågklingande humleskjuts utan dess like!

Den ligger där och skvalpar, rågen, redan i dofterna. Tillsammans med ett alkoholstick, vilket torde vara självklart, men ändå inte är det. Vi gillar när det doftar rågbröd om ölen. Det finns ett säreget sätt i detta som liksom inviger i en avspänd känsla. En känsla som återkommer i exempelvis en dämpad men bra frukostbuffé. Det känns graciöst och lyxigt utan att för den delen vara överdrivet eller flottigt. En härlig krydda (bokstavligt) till ölen som man kan sakna i övrigt drickande.

I munnen hittar vi en överraskande (och överväldigande) beska. Massor, massor av humle på ett sätt som vi inte har druckit på länge. Humle på det där torra sättet, paketerat i en härligt krämig och oväntat stor kropp. Syrligt av citrus (mest lime) fanns redan i doften och hittar hela vägen ut i kinderna, precis som grape och annat tropiskt. Rågen försvinner kanske i smaken, men förmodligen på det där diskreta övervakande sättet. Den har fortfarande satt en prägel på ölet, utan att för den skull spela en huvudroll i den senare delen av upplevelsen.

En otroligt prisvärd öl, för att prata sammantaget. Du får 33 cl och 8,5 % dynamit för blott 28 spänn. En av våra bättre ölaffärer så långt tillbaka vi minns. Det blir minsann till att trilla ner på den lokala lokalen och bunkra upp inför hösten. Sitter du hellre än att tappa upp det mörka och sippar på något ljust med karaktär i november så har du din häst på ett silverfat i denna. Don’t miss out.

India pale ales slutbetyg:

(8/10)

Andra röster:
Barken är nöjd
Helberg väljer ett stort betyg och motiverar; visst är den bra och väl värd att prova.
Prisvärd, säger Humligheter

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!