Walrus punch – Stronzo Brewing Co

Beer with attitude. Så låter det. Vidare enligt egen copy Danmarks nya och innovativa bryggeri. Webbsidan andas hipster och vi anar en pretentiöst genomjobbad image redan från början. Men synar vi bryggeriets skrivna manér finner vi en överraskande banal utveckling.  Stronzo från italienska till engelska betyder turd. Turd från engelska till svenska betyder bajskorv. En rookie från Köpenhamn som kommer till ett relativt högt pris, dressar sig som en hipster, men kallar sig själv för “bajskorv”. Orosmolnen hopar sig. Ska detta verkligen hålla ihop? Vi finner dock ett visst lugn i vetskapen om att danskarna brukar leverera kvalitet som motsvarar våra högt ställda förväntningar.

Till att börja med får vi lov att hylla den grafiska såväl som den visuella upplevelsen. Flaskan är stilrent designad, utan att för den skull vara passiv. Upphälld och i glaset bjuds vi på ett alldeles särskilt inbjudande utseende. Vi kan inte riktigt sätta fingret på varför, men det höga och klibbiga skummet gör tungan otålig och sinnet ivrigt. I takt med att skummet sjunker undan – detta tar sin tid – sprider sig en riklig doft av gräsig humle, citrus och en lätt touche av färsk frukt.

En skarp beska kommer tidigt i smakerna och den ligger kvar länge. Dessvärre kommer den lite för tidigt, tar snabbt över och efter några klunkar försätter den munnen i ett strävt och ganska olustigt tillstånd. Utan jämförelser i övrigt vill vi dra en parallell till bloggens husbrygd, Janis Hoplin, och så som denna smakade i ett väldigt tidigt stadium innan humlen hade nått en någorlunda balanserad mognad. Smakerna har helt enkelt inte landat riktigt. Att bita i en björkkvist är en lätt överdriven och lite elak liknelse, men vi vill hävda att den är relevant.

Det korta omdömet är att detta är en något omogen IPA. Den går utmärkt att dricka, men vill du ha något för nu finns det godare öl till bättre priser (en flaska Walrus punch går loss för 51.90 SEK). Men vem vet, den kanske mår bra av att ligga till sig. Kroppen är redan härligt stor och krämig. I kombination med en mer balanserad humleskjuts tror vi att denna skulle kunna vara väldigt bra. Enligt flaskan bör den förtäras senast 2014. Vi lägger ner en flaska i källaren, låter den ligga där något år och återkommer på nytt efter det.

India pale ales slutbetyg:

(6/10)

Andra recensioner:
Ölsvammels upplevelse liknar vår
Per gillar det färska och tycker att smaken är väl avvägd
Bra punch från Humlen säger Humulus

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!