IPA is dead – Brewdog

För andra gången släpper Brewdog ett mixpack med namnet IPA is dead. Förutsättningarna är glasklara: 4 öl alla med ursprung i samma grund-öl men humlat med olika typer av humle från 4 olika världsdelar (den geografiskt lagda läsaren kanske dock vill hävda att både Nya Zeeland och Australien tillhör världsdelen Oceanien men nu ska vi inte vara sådana.)

Brewdog ChallengerChallenger:
Humlen kommer från Kent i England och är såleders Europas bidrag i paketet. Doften avslöjar vaniljtoner och maltig karaktär. Smaken är söt, lite tunn med en kort eftersmak. Lite obalanserat söt med lite för liten beska. Intressant karaktär som ändå sticker ut. Maltig både i doft och smak.

Brewdog MotuekaMotueka:
Nya Zeelands bidrag i paketet. Doften påminner väldigt mycket om den Nya Zeeländska härskarhumlen Nelson Sauvin. Parfymerad handtvål kanske. Smaken avslöjar mycket exotiska frukter. En ganska svag beska men väldigt fruktig och bra. Vi vågar oss på en gissning att denna humle i kombination med Nelson Sauvin kan göra några riktigt bra Nya Zeeländska humlerika öl framöver.

Brewdog GalaxyGalaxy:
Från Australien och således Oceaniens andra bidrag i paketet. Doften är fruktig. Mycket humlearom. Smaken har en tydlig beska vilket inte är förvånande med tanke på den höga alfasyran. Tydliga citrustoner och fräsch fruktighet. Smaken är ganska klassisk för en IPA som vi gillar dom.

Brewdog HBC HBC:
Amerikansk humle. Doften har tydlig humlekaraktär med inslag av citrus. Smaken bjuder liksom i Galaxy på en bra beska som väger upp sötman i grundölet. Denna öl har mest beska av de 4 provade och det är tydligt i smaken. HBC är en ny amerikansk hög-alfa humlesort som vi hoppas vi ser mer av framöver.

Sammanfattning:
Vi hyllade idén med det förra mixpacket från Brewdog och på samma vis gillar vi idén med detta mixpack. När det gäller själva ölen så är det betydligt bättre öl i detta mixpack jämfört med det förra och alla öl förutom möjligen Challenger faller oss väl i smaken. Ska vi utse bäst i test så är det nog ändå HBC som tar priset i stark konkurrens med Galaxy.

India pale ales slutbetyg för hela paketet:

(7/10)

 

Micke

Om Micke

Tycker att Nøgnes IPA är den bästa öl som någonsin gjorts tillsammans med Mohawks Extra IPA. Humlebomb? Ja tack!

Läs fler inlägg jag har skrivit!