Lucky 13 .alt – Lagunitas

Käpprätt in i kategorin asfet flaska med alkoholstark konstig ale från USA kom den 1 september Lucky 13 .alt från Kalifornienbaserade Lagunitas brewing co till hyllorna på Systembolaget. I begränsad mängd. Det finns de som redan har varit framme och förklarat ursprunget till den här ölen bättre än vi skulle förmå, så vi ger oss i stället genast i kast med vår högst subjektiva upplevelse av den.

Ur flaskan forsar det fram ett öl som ser ut som en ljusare IPA, krönt av en vacker skumkrona med små och mellanstora bubblor i gräddvit färg. Doften drar även den åt IPA-hållet med ett omisskännligt och snyggt humleinslag. Den är söt och lite parfymig och lockar därför fram associationer som apelsinmarmelad och lönnsirap. När vi närmar oss lite till framträder ett tydligt alkoholstick.

Smaken överraskar oss en smula, och är inte alls så omedelbart besk som vi hade förväntat oss. Beskan finns där, men den ligger djupt i ölet och kommer med besked först i eftersmaken. Alkoholen gör sig känd på ett balanserat och behagligt sätt och bidrar till att lyfta paletten. Ölet är medelfylligt och känns sammanfattningsvis och på det hela stora mest som en riktigt okej IPA med en delvis egen touche. Ölet är varken för sött eller för beskt och det går fint att dricka alla 650 ml på egen hand över lite tid. Men med en alkoholhalt på 8,8 procent får du vara beredd på att bli en schmula schlirig…

Inledningsvis dominerar sötman men efterhand blir det mer balanserat. Gott!

En flaska kostar dig 58,60 kr på Systembolaget. Med tanke på att ölen i sin solitär är en veritabel förfest får vi anse att det är ett okej pris.

India pale ales slutbetyg:

(7.5/10)

Andras recensioner:

Bark på ofiltrerat.se: En mycket lyxig öl som är farligt lättdrucken. 4,35/5 i betyg.
Ölhunden: Lite för söt och ofokuserad för en åtta. 7/10.
Ölsvammel: “Det här är en öl jag gärna dricker igen”

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!