Oktoberfest – Nils Oscar

Nils Oscar är som en avlägsen första kärlek. Avlägsen, men ändå viktig och avgörande. En gång för längesen var det ett bryggeri som förvandlade och förtrollade våra sinnen, men med tiden har de bleknat i förhållande till andra upplevelser och erfarenheter. Man kommer uppenbarligen väldigt långt med enkelhet och lagom stora smaker. Att aldrig ställa sig på ena eller andra sidan av det uppenbara, men att göra det med en elegans som kräver stor skicklighet i ett stort hantverk. Vi bugar oss för Nils Oscar. Men vi konstaterar samtidigt att vi har en relativt god uppfattning om Oktoberfest redan innan vi öppnar flaskan; hur den kommer smaka och vilket betyg den kommer att få. Betraktat utifrån vår nyfikna, sökande ådra och över tid är det svårt att livnära en sådan förälskelse.

Minnen som spränger fram och som sprider sig nostalgiskt i bröstet. Den kopparfärgade färgen som påminner om den där hösten. Om skogarna och om löven och om Hopyard IPA mitt i natten. Med ett leende på läpparna skickar vi ner nosan i vätskan och andas in. Söta brödiga dofter, men en lätt släng av humle i bakgrunden, sådär som humle doftar av citrus.

I smakerna känner vi igen Mouteka, vi känner igen choklad och en känsla av höst som sprider sig som värmande alkohol från bröstet och ut i kroppen. En ganska lätt kropp dränker tungan. Lägg in en Oktoberfest i kylen, snöra på dig stövlarna, plocka kantareller. Stek svampen, ät i lätt belysning och njut av att bära en varm kofta.

Detta är inget mästerverk men ett sedvanligt fullgott dagsverke. Precis som vanligt. Men vi har sagt det förut och vi säger det igen. Vi vill ha något oväntat från Nils Oscar. Något som blåser nytt liv i kärleken, något som styr upp bryggeriet på banan igen. Något som visar att man hänger med och att man är uppmärksam. I all uppriktighet och för förälskelsens skull; det börjar kännas lite trött nu.

 India pale ales slutbetyg:

(6/10)

Andra:
Joel på Allt om mat tycker St Eriks oktoberöl är snäppet vassare

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!