Prince of darkness black IPA – Sigtuna Brygghus

I den lilla ankdammen har tugget rörande det här ölet mestadels handlat om namnet. Bloggen Anders And Ale – där verkshöjd och coolhet i namnet är uppenbar för alla med “näbben i glaset, inte i vädret” – gjorde PR-jackpot när han gick i polemik med något så känsligt som kärleken till hederlig gammal gubbrock. Det har varit roande och vi lyfter lite svartsjukt på hatten. Anders visste ju givetvis vilka strängar han skulle spela på och han förstärker en (fiktiv eller äkta?) hipsterångest på ett elegant och provocerande sätt. För egen del skiter vi högaktningsfullt i om Prince of darkness är ett coolt namn eller inte. Vi skiter även i om stilens namn är lämpligt eller inte. Men vi bryr oss om att Sigtuna prövar vingarna. Det tycker vi är kul.

När det gäller själva ölet bjuds vi på ett mycket trevligt utseende i glaset. Härligt svart och vätskan ser trögare ut än vad den senare visar sig vara. Men när det gäller smaken är det lätt att förstå kritiken mot många av de flaskor som har sålts på bolaget. Tydligen skiljer de sig mycket i jämförelse med de färskare varianter som flera bloggare prövat inför släppet. Generellt påminner ölen mer om en lättdrucken porter än en black IPA. Det smakar mest rostat, chocklad och lakrits. En ganska lätt kropp och en väldigt blygsam humleskjuts. Därmed inte sagt att det smakar illa, men det smakar inte mot förväntningarna.

På baksidan av flaskan står det att man har hällt i mängder av humle. Det märks inte. Men tradition och innovation, jovars. Vi plussar alltid innovation, vare sig den kommer med ett fjantigt namn eller i en ful förpackning. Hellre experimentera och inte nå ända fram än att bara simma runt i det grunda år ut och år in. Som black IPA betraktat är vi inte särskilt imponerade, men smakmässigt tycker vi att det smakar ganska gott. Det blir ett godkänt med innovationsbonus på det.

India pale ales slutbetyg:

(6/10)

PS. Vi drack en flaska ur batch 381, bäst före 2013-05-03. DS.

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!