S:t Eriks Oktober Sep14

Läs mer om...

Liknande inlägg

Tipsa dina polare

S:t Eriks Oktober

Det är september och höstens säsongsöl har nått hyllorna på bolaget. En utgåva som mottagit hyllningar från olika håll är S:t Eriks mörka lager, kort och gott kallad “Oktober” (se till exempel Joel på Allt om mat och Allt om öl). En utmärkt kandidat för oss att testa. Vi har tidigare varit lite kritiska till de återhållsamma smakerna hos S:t Eriks (förvisso en klok marknadsstrategi för att sälja stora volymer), och har sett fram emot en nyhet.

Färgen på Oktober är mörkt brun med en rödaktig nyans, på gränsen till svart i rummets skumma ljus. Skumkronan reser sig lagom högt och ser ut som kolagrädde. Det doftar maltigt som av grovt bröd, med en lagom portion rostade toner för den här typen av öl. Det hela är inbjudande, och ölet lovar att vara ett fint sällskap till årstidens lite rejälare mat. Smaken följer upp doften på ett fint sätt. Ölet är lent, brödigt men med en citruston och har en återhållsam karaktär, som vi är vana att uppleva S:t Eriks flora. Gradvis växer en stram beska fram i munnen och svalget. Det här är riktigt gott!

För den som föredrar ett något försiktigare alternativ till maten i höst är Oktober ett rakt igenom stabilt alternativ. Vi tror att entusiaster och nybörjare kan mötas över ett glas och båda känna sig nöjda. Det är ett gott betyg! För den som söker kraftiga och mer experimentella smaker finns bättre alternativ. Men det här ska vara och är ett lageröl. Som sådant har det förtjänat sin uppskattning. Riktigt prisvärt är det också: för en flaska betalar du ynka 17 kr.

India pale ales slutbetyg:

(6.5/10)

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!