Stockholm Beer and Whiskey Festival 2012 (del 1)

Startskottet har gått för årets upplaga av Stockholm Beer and Whiskey Festival. För dig som missat detta finns chansen att gå i dag (lördag 29 september) och 4-6 oktober. Platsen är Nackastrandsmässan.

Första intrycket

Vi besökte festivalen första gången i går, under fredagen, och möttes redan vid 14-tiden av en hel del glada besökare och utställare som ilade kors och tvärs. De glada minnena från förra årets mässa och åsynen av både snygga och festliga montrar fick oss snabbt i stämning.

Vi hann tidigt testa Mikellers nya upplaga av K:rlek som var en trevlig bekantskap innan vi snabbt tog oss själva i kragen och kastade oss in på en Master class med Kjetil från Nøgne Ø. Det fick vi ju inte missa!

Master class med Kjetil Jikiun på Nøgne Ø

I samband med mässan erbjuds ett stort antal så kallade “master classes” med en imponerande bredd av ämnen och föreläsare. Och provsmakning förstås! En master class pågår i ungefär en timme och det finns goda möjligheter att ställa frågor till skaparna av dina favoritbrygder. Vårt besök sammanföll lämpligt med en Master class anordnad av Kjetil Jikiun, medgrundare och bryggmästare på Nøgne Ø.

 

Kjetil Jikiun på Nøgne Ø

Kjetil berättade mycket både om värderingarna som genomsyrar Nøgne Ø och deras bryggningsfilosofi. I dag brygger man en miljon liter varje år. Det mesta säljs inom gränserna, men små mängder exporteras inom Europa, till Usa och Canada, och till vissa länder i Asien.

 

Kjetil berättade bland annat att ett öppet förhållningssätt och dialog är grundläggande för dem – med kunderna, med andra bryggare och fler därtill. Det tar sig bland annat uttryck i ett stort antal samarbeten med andra bryggerier. Det kan också förklara att de i dag inhyser ett stort antal praktikanter från flera olika kontinenter på sitt bryggeri. Han berättade även att de till skillnad från många andra bryggerier inte har något litet testbryggeri. När de väl brygger blir det minst 4 500 liter! Recepten kommer oftast till genom en hel del mejlväxling mellan Kjetil och de inblandade bryggarna tills de känner sig nöjda. Nøgne Ø söker ständig förnyelse och större utmaningar och skapar sedan inte så länge tillbaka sin egen Sake. Vad är nästa steg? Kanske soja, spekulerade Kjetil.

 

Imperial Rye Porter från Nøgne Ø

Imperial Rye Porter från Nøgne Ø ingick i provningen. Något barskare än deras vanliga Imperial porter som vi tyckte var aningen godare.

 

Sex sorter ur Nøgne Ø:s sortiment ingick i provningen. Den berömda IPA:n (som är storsäljaren), efterföljdes av deras imperial stout – och på den banan var det. En särskilt intressant upplevelse var Python Pilsner – en pilsner brygg på champagnejäst på 9,5 procent. Kjetil underströk vikten av att öl är drickbar, det vill säga att smaken inte är så extrem att man inte kan sitta och avnjuta en hel flaska vilket inte minst var tydligt i deras imperial stout. En välbalanserad och smakrik stout som inte på något vis var för extrem.

Om ni inte varit på en master class tidigare kan detta verkligen rekommenderas.

Utställare du inte får missa

Mässans storlek gör det svårt att hinna med alla utställare, ens under en hel dag. Men vi nämner några av dem som vi tycker att du borde besöka!

Brekeriet

Vi sällar oss till hyllningskören och konstaterar att Brekeriets första, egenbryggda öl är en kanonstart. Missa inte “Cassis” som är lika vacker att titta på som god att smaka. Den bubblar av vinbär!

 

Brekeriet

Brekeriet hade sina allra första egenbryggda öl för servering på mässan.

 

Södra maltfabriken

Ett relativt nytt Stockholmsnära bryggeri som alltid tar sig tid och är trevliga att snacka med, vilken den välfyllda bardisken vittnar om! Missa inte Die Nasty (imperial red).

 

Södra maltfabriken

Livligt vid bardisken hos Södra maltfabriken.

 

Elixir wines (Hornbeer med flera)

Danskarna kan sina grejer. Det har Benny Nilsson vetat sedan länge, mannen bakom Elixir wines som ser till att vi inte missar något från det sydliga grannlandet i väst. Prova den fantastiskt färska “Grisk” från Hornbeer om du vill ha en humlig upplevelse.

 

Hornbeer

Vackra etiketter på flaskorna från Hornbeer. Drick vilken som helst, det kan inte bli fel.

 

Brew dog

Vår sista anhalt för dagen blev Brew dog. Något drabbade av humlebomber och imperial stouts var vi rädda att inte känna så mycket smak längre, så vi gav oss direkt på det tunga artilleriet och provade Abstrakt 08, Dog A och Paradox Jura. Ska du välja en så kör på Abstrakt 08. Gillar du whiskey, stouts och extrem öl överlag, kör på Paradox Jura!

 

Brew dog

I bakgrunden skymtar ett antal godingar som är väl värda att prova. Här finns även möjlighet att prova Tactical nuclear penguin - ett öl på 32 procent.

 

Brill & Co

Hos Brill & Co finns mycket av det man kan önska i ölväg, från Skandinavien men kanske framför allt USA. Missa inte Alesmiths IPA som är en av de absolut bästa i världen.

 

emelisse imperial russion stout ardbeg

Denna whiskeystout är inte för de känsliga! Ardbeg är känd för att vara en av de rökigaste single malt whiskey-sorterna och rökigheten återfinns med besked i ölen. Denna föll inte alla delar av redaktionen i smaken.

 

Wicked wine

Vi hann inte stanna så länge hos Wicked wine denna gång men hoppas få mer tid med importören nästa helg. Vi hann bland annat prova Sierra Nevada Bigfoot från 2011 som med en tid på flaska hade en något rundare smak är vi är vana. Riktigt gott och en öl som fungerar även när smaklökarna blivit lite trötta.

Nils Oscar

Bland Nils Oscars nyheter finns Fyra årstider, ett öl som i närtid kommer till systembolaget i begränsad upplaga på 75 cl-flaskor. Vi slår även ett slag för deras Celebration ale, ett tillspetsat Barley wine. Vi hann även med att prova årets julöl som liksom föregående år är riktigt bra.

Tack till alla er som vi fick tid att prata med i går, och på återseende nästa helg!

Redaktionen

Om Redaktionen

Redaktionen består av Daniel, Micke och Johannes. Det här inlägget har vi förmodligen knåpat ihop tillsammans.

Läs fler inlägg jag har skrivit!