Zero – Slottskällans bryggeri

Det kreativa greppet är beundransvärt. Väljer man att tillsätta humle efter själva koket slår man ut IBU-systemet. Innovatörerna på Slottskällan kom på detta tidigt och greppet har belönats med välförtjänt uppmärksamhet. I tider när i stort sett alla bryggerier har jagat en hög teoretisk IBU - den optimala humlebomben - vänder Slottskällan åt ett helt annat håll, utan att göra avkall på humleskjuts i ölen. Dessutom paketerades produktlanseringen i en enkel men väl avvägd webbkampanj. Vi tycker det är snudd på briljant.

I glaset ser ölet härligt hemvävd ut. Dimmigt ljus och gyllene skvalpar den runt. Häll upp den försiktigt för att inte få med jästen som ligger i botten av flaskan. Dofterna som sprider sig luktar aprikos, gräs och någonstans i all humlearom hittar vi en originell träighet som närmast kan liknas vid en försiktigt rökig whiskey. Noll IBU känns avlägset redan i dofterna.

I smakerna hittar vi mycket citrusfrukter och apelsin. Redan tidigt i smaken gör sig den torrhumlade beskan påmind och lägger sig snyggt i munnen. Den ligger kvar länge på ett skönt strävt sätt, men vi skulle ändå vilja hävda att den trillar över kanten i avslutningen. Beskan övergår i en lätt obehaglig, barsk torrhet som inte är helt angenäm. Problemet är inte avgörande; ölet är fortfarande väldigt bra. Men precis som en 400-meterslöpare som bara orkar 380 meter, orkar Zero inte riktigt hela vägen in i mål. Guldet blev till ett brons. Men Slottskällan faller verkligen med flaggan i topp.

Du kan köpa Zero via Systembolagets beställningssortiment och för vår del råder det inga tvivel i rekommendationen; köp den.

India pale ales slutbetyg:

(7/10)

Andra tycker om Zero:
3,9, ett fint betyg av Ölsvammel
Buteljerat delar ut hela 4,25 och fyller på med; Slottskällan imponerar
Barken är också glad och kör en genomgång av storyn bakom

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!