Beer makers dinner – Steve Grossman, Sierra Nevada

Wicked Wine bjöd igår kväll tillsammans med hotell Amaranten och Sierra Nevada in till en Beer Makers Dinner med Steve Grossman (Brewery ambassador och bror till bryggeriets grundare Ken Grossman). Löftet om att få prova en del Sierra Nevada-öl som vi inte tidigare testat (mer om det senare) samt möjligheten att höra Steve berätta lite sköna anekdoter gjorde att det kändes som ett tillfälle för bra för att missa och vi styrde givetvis våra steg dit.

Efter lite minglande med en Sierra Nevada Pale Ale i näven var det dags att slå sig ned och höra några inledande anekdoter kring hur bryggeriet bildades. Enligt Steve började det hela med att en granne som bryggde egen öl tröttnade på att grannskapets ungdomar snodde hans öl och lösningen var enligt honom inte att låsa in ölen utan snarare att lära ungdomarna hur man bryggde sin egen öl. Det ena gav det andra och nu står vi här med ett bryggeri som funnits i mer än 30 år. Någon mer än vi som tror att detta inte skulle vara en socialt accepterad lösning i Sverige idag?

Efter Steves inledande anekdoter var vi förstås spända på den första rätten och första parningen med deras öl. Som förrätt serverades en Västerbottentarte med Crème Fraiche Pannacotta toppad med sikrom som parades med Southern Hemisphere Harvest 2012. Denna kombination visade sig fungera bra där beskan i Southern Hemisphere bröt av på ett bra sätt mot pannacottan. Det måste dock sägas att referensölet (Sierra Nevada Pale ale förstås) nog faktiskt fungerade ännu bättre då beskan där inte är lika kraftig vilket gör att den inte tar över på samma sätt.

Nästa rätt på menyn var en mustig älgragu med rökt sidfläsk och kantareller som parades ihop med Torpedo Extra IPA och experimentbrygden Flipside Double IPA. Den sistnämnda ölen finns endast två fat av i Sverige så passa på att prova den om ni inte har gjort det. Det finns förhoppningsvis lite kvar på Stockholm Öl och Whisky festival i helgen. Av de två öl som fanns att kombinera med till älgen var den härskande åsikten i alla fall vid vårt bord att Torpedon gjorde sig bättre med sin maltigare kropp. Flipside Double IPA gjordes enligt Steve som ett försök att göra en öl med lika mycket humle som Hoptimum men med en lägre alkoholhalt. Detta lyckades visserligen då Flipside vägde in på 8.1% jämfört med Hoptimums 10.4% men obalansen i ölen gjorde den ändå inte riktigt lika lämplig till mat som Torpedon. Detta till trots en mycket intressant upplevelse och en ganska otypisk Sierra Nevada öl i vårt tycke.

Till desserten serverades Grönmögelost, hjortronmarmelad och chokladtryffel som avnjöts med en Bigfoot och Sierra Nevada 30th Anniversary Imperial Stout. Här konstaterades snabbt att chokladtryffeln och Stouten givetvis gick bra ihop även om det blev lite kaka på kaka med chokladtonerna i stouten. Bigfoot fungerade ok ihop med grönmögelosten men här kanske en smakrik hårdost hade varit att föredra.

För er som missade middagen kan vi avslöja att Steve kommer att finnas i Wicked Wines monter på Öl och Whiskymässan i helgen så passa på att gå fram och tugga lite med honom och ta del av några sköna anekdoter.

 

Relaterat:
Läs Manker beers inlägg om middagen. 

Redaktionen

Om Redaktionen

Redaktionen består av Daniel, Micke och Johannes. Det här inlägget har vi förmodligen knåpat ihop tillsammans.

Läs fler inlägg jag har skrivit!