Initial pale ale – Södra Maltfabriken

Det är ett drygt år sedan vi lämnade norra Stockholm för att lägga asfalt bakom oss i jakten på Södra Maltfabriken. Några bolag söder om stan hade den äran att lansera och i svallvågorna av SBWF 2011 gick flaskorna åt fort. Vi snappade upp ett helt gäng, drack dem med stor glädje och njöt mer än vi hördes. Vi hade ju lovat att vi skulle säga något om detta. Inte förrän vi förstod att ett av våra mest minnesvärda ögonblick på mässan förra året skulle försvinna för gott blev det dags att hamra ner några rader. Vi tackar Initial Pale Ale för alla goda minnen och önskar Magnus och Niklas fortsatt lycka på färden.

För alla er som har hunnit sätta i er en flaska eller två. Ni vet att det här är en festlig pale ale av klass. Klass som börjar tidigt i grafiskt manér och som tilltalar vidare i glaset. Det här är en genuin Stockholmsöl, perfekt till en hipsteristisk förskiva på Södermalm eller på Kungsholmen. En öl som du tar med dig till Pluras kök. En öl som du bjuder på om du vill hångla. En öl som är såväl en Familjen-låt som en mixad Maggio eller introt i en akustisk Nirvana. En öl precis innan du ställer dig i duschen. Innan du sätter agendan.

Chinook, Citra och Nelson Sauvin samspelar på ett utmärkt sätt, alldeles ljuvligt komponerat för alla enklare tillfällen, för en skäggig dejt eller ihop med klippor och tunna molntäcken, när jackorna blir kortare och dagarna längre. Den må sakna ett uns av brödighet, en känsla av kompletterande maltighet för att vara en riktigt tjusig kostymöl. Men det den tappar i glaset bär den upp i formspråk. En zebra, ljusblåa diamanter, hårt och mjukt, men varken snobbigt eller banalt. Den här sätter formen oavsett om du ska bära upp en sliten t-shirt eller en full kostym.

Vi drack några varianter från samma bryggeri i år också. På mässan alltså. Det är en härlig känsla i Södras monter. En unik kombination av entreprenörskap, klassisk elegans och kärlek till öl. En känsla som rinner snyggt ner i halsen och vidare ut i kroppen.

India pale ales slutbetyg:

(7.5/10)

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!