Stockholm Beer and Whiskey Festival 2012 (del 2)

BOOZE, SEX AND ROCK’N'ROLL! Ja, så skulle man kunna sammanfatta Stockholms öl- och whiskeyfestival som i lördags nådde sin absoluta kulmen – och sitt slut. Skinnvästar, bladfyllor och trängsel är en annan möjlig variant. För oss kom det i alla fall mest att handla om ölprovning och att träffa likasinnade. Och det har varit enormt kul!

Det här är den andra och slutliga delen i vår festivalbloggbevakning för i år, men vi kommer garanterat få anledning att återkomma till festivalen i framtida inlägg. (Kolla gärna in reportagets första del här!)

Doorstep brew

Vår första anhalt för kvällen var hos Doorstep brew. Vi träffade grundaren och ägaren Carl Klimfors över ett glas och lärde oss lite mer om vad de gör.

Hos Doorstep brew kan den med planeringsförmåga eller tålamod beställa hem öl via posten i enlighet med bestämmelserna kring privatimport. Som kund får du ju vänta ett par dagar, men så finns också öl från flera mikrobryggerier och några olika beställningsalternativ. Det går att prenumerera på färdiga lådor vilket en del kan finna intressant (vi har ju alla våra favoriter), och förutom att beställa enstaka färdigplockade lådor kan du komponera en egen låda med till exempel 12 olika ölsorter. 12 flaskor är den minsta försändelsestorleken i nuläget, vilket kanske riskerar att skrämma bort en del nu när bolaget kommit igång med singelbeställning. De egenkomponerade blandlådorna är kundfavoriten, berättade Carl. Vi tänker högt att potentialen borde ligga i att lagerföra öl som inte går att beställa via bolaget. I dag finns till exempel öl från norska Haandbryggeriet (japp, de har en .net-adress) och finländska Malmgården i Doorsteps sortiment. Kan vara kul för den som vill testa något nytt.

Carls favorit på festivalen var som för många andra Brekeriets svartvinbärs-debut “Cassis” som enligt honom kommer att finnas i sortimentet när bröderna Ek har hunnit brygga lite mer.

 

Dobbel dose från norska Haandbryggeriet. En dubbelipa.

Dobbel dose från norska Haandbryggeriet. En dubbelipa.

 

Jakten på den perfekta IPA:n

Vårt första besök på festivalen var också det första mötet med Alesmiths berömda IPA för två av bloggredaktionens tre medlemmar. Det var efterlängtat, ty den tredje medlemmen som hade provat IPA:n hade också snackat sig varm om den. Och rejält imponerade var vi.

Vid vårt andra besök fick vi chans att prova fler ipor som omedelbart klättrade upp i någon form av delad ledning för oss. De är Omnipollos Nebuchadnezzar (dubbel-IPA, Brill & Co), Alesmiths Yulesmith Summer (dubbel-IPA, Brill & Co) och Sierra Nevadas Flipside Double IPA (Wicked wine). Alla på sina sätt helt fantastiska, som du måste prova om du gillar IPA och får chansen. Nebuchadnezzar vann festivalens pris för årets bästa öl, alla kategorier.

 

Omnipollo Nebuchadnezzar. Den var "slut" när vi kom till Brill & Co, men efter en stunds barhäng trollades den allra sista flaskan fram, och vi fick smaka. Wow.

Omnipollo Nebuchadnezzar. Den var "slut" när vi kom till Brill & Co, men efter en stunds barhäng trollades den allra sista flaskan fram, och vi fick smaka. Wow.

 

Southern tiers dubbel-IPA var inte den perfekta IPA:n. Tvärtom riktigt tunn och tråkig.

Southern tiers dubbel-IPA var inte den perfekta IPA:n. Tvärtom riktigt tunn och tråkig.

 

Kvällens bästa black IPA och en oväntat bra brown ale

Mikael i redaktionen axlade uppgiften att prova igenom en god portion av festivalens utbud av black IPA. Det var till slut Uinta Dubhe Imperial Black IPA (Brewers Association) som tog priset. Som du förstår var det en smakexplosion av mått, både med robusta svartmaltstoner och en frisk och rejäl humlearomatisk beska. Självklart svart som natten. Köp, köp, köp! En hedervärd andraplats gick till Mikkellers Sort gul (Brill & Co). Något lättare på tungan…

En överraskning för kvällen var To øls brown ale Mochaccino Messiah (Brill & Co). Drickbar och mycket god, och vi är i vanliga fall inte överförtjusta i brown ales. Citat från flaskan: “We do not recommend opting for this beer instead of coffee (all the time…)”.

 

Mochaccino messiah från To øl.

Mochaccino messiah från To øl.

 

Kategori: Seriöst tunga stouts (STS™)

När lördagskvällen led mot sitt slut var det svårt för smaklökarna att hålla ordning och vi bestämde oss för att runda av med några riktigt tunga stouts. Och det var en upplevelse. Redan i samband med vår Master Class hos Kjetil på Nøgne Ø stod det klart att vi verkligen gillar deras imperial stout. Lika bra var Nøgne Ø Imperial Stout Highland Edition (Brill & Co), men whiskeyfantasten i gruppen önskade aningen mer fatkaraktär.

 

Vi hade önskat lite mer whiskeykaraktär, men i grunden är det en fantastisk stout.

Vi hade önskat lite mer whiskeykaraktär, men i grunden är det en fantastisk stout.

 

Mot slutet av vårt stoutrace provade vi det festligt följet som är Brewdogs ultraextrema mörker: Paradox Jura (15 procent), Tokyo (18,2 procent) och slutligen Black Tokyo Horizon (17,2 procent). Galna smakupplevelser… Paradox Jura är definitionen av en extrem whiskeystout, som lyckas med bedriften att på samma gång vara absurd och balanserad. Gillar du stout, whiskey och överraskningar är den obligatorisk. Tokyo var en aning vass i smaken, tyckte vi, och inte panelens favorit. Black Tokyo Horizon däremot, samarbetet mellan giganterna Nøgne Ø, Mikeller och Brewdog, är kort och gott en sensationell dryck och överväldigande smakupplevelse. Rundare än Tokyo, och med fler nyanser.

 

Dark Tokyo Horizon. Vi säger som Bengt Frithiofsson: "*rap*—det är bara att köpa..."

Black Tokyo Horizon. Vi säger som Bengt Frithiofsson: "*rap*—det är bara att köpa..."

 

It’s an arms race!

Döm av vår förvåning och sprudlande entusiasm när vår gode vän bakom disken hos Wicked wine plockar fram Marylandbaserade Flying dogs vinnande bidrag i den berömda Zero IBU IPA-tävlingen mot skotska Brewdog (International arms race), och låter oss smaka. Det rör sig alltså om ett öl helt utan humle, istället smaksatt med lagerblad, rosmarin, enbär, mynta, fläder och apelsinskal. Det är svårt att fläta ut smakupplevelsen, men det var inte äckligt och kanske inte jättegott heller – men klart intressant och kul att prova.

 

International arms race. Det ser i alla fall ut som öl! Och vi har inte upplevt några oönskade bieffekter.

International arms race. Det ser i alla fall ut som öl! Och vi har inte upplevt några oönskade bieffekter.

 

Ett möte med Adrian Marquez, Sixpoint brewery (Brill & Co)

“I usually don’t pick on other breweries, but unlike some who claim to be from Brooklyn and aren’t in fact brewing there, we’re actually brewing in Brooklyn.” Ungefär så lät det när vi träffade Adrian Marquez, bryggeriambassadör för Sixpoint brewery som bjöd in oss för en provsmakning och miniföreläsning över disken i Brill & Co:s monter. Ingen tvekan om vilket bryggeri han syftar på.

Adrian talade varmt om vikten av färsk humle av hög kvalitet för ett bra bryggresultat, och att ett bevis på det är en tilltagen skumkrona som stannar kvar länge. Vi tar nog det med en nypa salt. Men en trevlig pratstund var det!

 

Adrian Marquez, Sixpoint brewery.

Adrian Marquez för Sixpoint brewery.

 

Vi fick prova ett par olika öl ur Sixpoints sortiment. Resin var en riktigt trevlig och välhumlad dubbel-IPA, medan vi upplevde Righteous ale som en aning vattnig, vilket kan förklaras av att vi drack den rätt sent på kvällen.

 

Sixpoint Righteous ale. Vi är inte helt sålda på burkdesignen som känns lite industrimässig.

Sixpoint Righteous ale. Vi är inte helt sålda på burkdesignen som känns lite industrimässig.

 

Ett års väntan har börjat…

Öl- och whiskeyfestivalen är slut för i år och väntan på nästa års festival har tagit vid. Vi gratulerar alla prisvinnare, och tackar för de otaliga smakupplevelser och roliga stunder som vi har haft ihop med bryggerier, importörer och alla er andra. Hoppas att det var lika kul för er som för oss!

Avslutsningsvis undrar vi… Vilken var din favorit på festivalen?

Redaktionen

Om Redaktionen

Redaktionen består av Daniel, Micke och Johannes. Det här inlägget har vi förmodligen knåpat ihop tillsammans.

Läs fler inlägg jag har skrivit!