Viven imperial IPA – Brouwerij van Viven

När lågt ställda förväntningar möts upp med en positiv överraskning är det lätt att landa i alldeles för stora ord. När belgisk IPA visar sig vara välhumlad samtidigt som den är sådär flamländskt avvägd är det lätt att landa i en värld bortom den verkliga. Vi ska försöka vara balanserade och hitta en rättvis väg i dimmorna av nedslagna fördomar.

På Vivens webbsida läser vi oss till att detta är ett öl på amerikanskt västkustmanér. Således är det logiskt att det doftar på ett sätt som påminner om alkoholtäta humlebomber från Great Divide eller Rogue. Vi hittar en blommigt fruktig känsla som bärs fram på en perfekt maltbädd. Dofterna lovar ett öl som lever om i munnen, men utan att låta aggressiv humlejakt leda till en borttappad maltbas.

I munnen sätter ölet en tidigt markerad beska. Alkoholen är farligt nära att trilla igenom och bli spritig, men lämnar bara en härligt värmande känsla i halsen och ner i bröstet. En imponerande fruktighet levereras i en snyggt krämig vätska. Beskan sätter sig i kindväggarna och små lätta bubblor av kolsyra rinner ut över tungan. En snygg avslutning som lever länge och som ger gott om tid till njutning innan det är dags för nästa klunk.

Det här är bra. I en helt egen liga vad gäller motsvarande öl vi har hävt ifrån Belgien fram till nu. Går att få tag på via bolaget. Den som har tur kanske stöter på den på något fat i vinter, vad vet vi? Skulle vi hitta den, ja, då slantar vi upp.

India pale ales slutbetyg:

(7.5/10)

 

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!