Wookiee IPA – Amager Bryghus & Port brewing

När rymdimperiet slår tillbaka är det förträffligt att ha en stridbar Wookiee på sin sida. Ursprunget till namnet på Amagers och Port Brewings kärleksbarn saknar en uppenbar förklaring. Kanske var det ölets råa styrka och integritet som förde tankarna till den stoiska rasen i stjärnornas krig. Kanske är det en slug marknadsstrategi med sjuttio- och åttiotalister i fokus. Kanske var det den omedelbara associationen amerikanarna gjorde när de för allra första gången överhörde danskarna yttra sig på sitt eget gutturala tungomål. Oavsett vilket är i alla fall en sak säker: Amager bryghus ställer jante i kylan när de talar om hur stolta de är över det här ölet som säljs i begränsad upplaga på våra systembolag sedan början av september. I skrivande stund finns det några hundra flaskor kvar.

Wookiee är en barbar i ölvärlden. Knappt kommer du inom en armlängds avstånd innan det sitter en rak höger sprängfylld av humle rakt i avfallskvarnen. Så mycket annat går inte att urskilja. För det här är inte en sofistikerad öl. Det här är en sak och en sak bara: En leverans av rå och oförlåtande beska till oss som kommit att uppskatta det extrema som en IPA kan vara. Aggressiviteten visar sitt fulsnygga ansikte redan i doften och går sedan hänsynslöst till anfall. Medveten om vad det är för öl man dricker är det svårt att inte bli lite småkär. Det här är en IPA som gör en enda sak och gör det så pass bra att vi aldrig behöver fundera över vad vi eventuellt går miste om. Gillar du inte beska ska du vända dig om och gå. Det här är inte din grej.

Det är lätt att förstå varför Amager känner sig nöjda. Wookiee må vara alldeles för osofistikerad för att någonsin få se finkrogens ljus eller dess tunga sammetsgardiner, men råheten ger den en egen plats i floran av populära ipor bland oss som har provat igenom en del av sortimentet. När allt annat smakar mellanmjölk kommer den alltid att finnas där, som en reset-knapp i hjälplöshet och förvirring. Och det tackar vi för.

Enligt wikipedia kan en Wookiee bli 600 år gammal. Vi förordar dock att du dricker den innan den får päls. Den här typen av öl smakar bäst när den är färsk.

India pale ales slutbetyg:

(8/10)

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!