Equilibrium scottish strong ale – Sigtuna brygghus

Dra på er kilten och sätt säckpipan mot läpparna, för nu är det dags att skaka tass med en svensk skotte. Eller ett skots barley wine, om man får tro Emil Lindén på Sigtuna som står bakom skapelsen vi har framför oss. Vad kan det betyda? Vi skola snart bli varse.

Höstmörket kryper allt närmare knuten och kraftiga vindar får det att knaka i bjälkarna. Dagens ljusa timmar blir färre medan natten växer, och vi vet att vi ännu har det tyngsta och kallaste framför oss. Men utanför fönstret stormar det och brandfärgade löv tar strid med vinden och yr i kompassens alla riktningar. Att fånga denna årstid i ett öl, eller någon konstform överhuvudtaget; Det kräver en poetisk ådra. Och färdighet. Om Systembolaget är det vi har att tillgå hör Emil Lindén och Sigtuna till dem som gör det allra bäst.

Equilibrium ser ut som hösten — i allt från etiketten till den stilla, svarta ytan på ett öl nästan helt utan kolsyra, likt fönstret mot gården när den här timmen är slagen. Det svaga skenet från en skrivbordslampa avslöjar en varmt chokladbrun ton där det grundar upp mot glasets kant. Avsaknaden av skumrester på glasets insida gör det picture perfect.

Smaken är som mörkt och saftigt sirapsbröd med en elegant sötma. Lägg till det en svag men ändå närvarande atmosfär av rök och whiskey och resultatet blir sofistikerat, välbalanserat och sådär lagom komplext. Beskan finns där, men den är inte anledningen till att du ställer dig upp, knackar din kompis på axeln och ivrigt säger att han måste smaka. Nej, det sitter i helhetsupplevelsen av ett öl som är välbalanserat, välsmakande och helt rätt i sin årstid — med en alkoholhalt som gör att det värmer och lyfter och blir något annat än det vanliga.

Har du kantareller kvar från i år? Bra. Stek dem i smör, lägg på en skiva rostat bröd och strö lite riven parmesan ovanpå. Avnjut tillsammans med ett av de bästa ölen som hösten 2012 har att bjuda på.

India pale ales slutbetyg:

(8/10)

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!