Viven bruin – Brouwerij van Viven Nov28

Läs mer om...

Liknande inlägg

Tipsa dina polare

Viven bruin – Brouwerij van Viven

Ni vet, när man öppnar kylskåpet och letar runt bland flaskorna som ligger där… Vi har ett stycke fläskkarre på skärbrädan och är redo att skiva upp. Relativt nyligen drack vi en imperial IPA från Viven och tänker att samma bryggeri har goda förutsättningar att leverera igen. Abbey dubbel är inte en stil som har skvalpat sådär fasansfullt många gånger i våra glas och vi har ingen aning om vad vi ska vänta oss eller om den kommer att leverera ihop med fläsk, pumpa och morötter. Men vi ger det en chans.

Vätskan rinner lätt ner i glaset samtidigt som det smattrar av bränt smör i stekpannan. En mörk, tunn vätska rör sig uppåt från botten av glaset och bildar en smutsig men inbjudande skumkrona. Dofterna slår lätt mot näsan och vittnar om ett ganska fattigt öl, men med goda möjligheter att överleva omdömet “tråkigt”. Malt tar stor plats i doften tillsammans med en lätt, fruktig sötma. Samtidigt som vi slänger ner några skivade kotletter i det brynta smöret lägger vi glaset mot läppen och tippar det bakåt.

Vätskan är fortsatt tunn i munnen och rör sig försiktigt över tungan. Ett stekos rör sig mot fläkten, men överlever vidare ut i köket. Vi får öppna ett fönster och kylan sprider sig snabbt i rummet. Viven bruin värmer knappast upp kroppen, men smakar behagligt på samma sätt som ett trevligt vörtbröd. En aning av tidig julkänsla växer i kindväggarna innan vi sväljer. Ett lätt myggbett av beska senare kan vi konstatera att vi tycker om ölet utan att ta ton i en hyllningskör.

Om Vivens imperial ipa var överraskande bra var bryggeriets abbey dubbel snarare en ganska väntad upplevelse mot bakgrund av utseende och doft. Helt okej i form av malt, sirap och mörkt bröd. Om ni vill prova går den att få tag på via Systembolaget. Och ja, just det. Den funkar att dricka ihop med ett stycke fläsk.

India pale ales slutbetyg:

(5/10)

Andra:
Manker har provat hela mixpacket från Viven.
Ratebeer.

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!