Die Nasty – Södra maltfabriken

Snön bara öser ner och månne det vara ett tecken i tiden. Ett tecken som signalerar om att det är dags att rada upp julölen och knäppa av. Men vi håller oss lugna i vassen än så länge. Tomtebloss och julstjärnor och köttbullar, det kommer vi till senare. Södra Maltfabriken har nämligen tagit sin produktion till en helt ny nivå. Vägen dit stavades Red Ale.

Vi kan tycka att genren är aningen tam i sitt uttryck. Att den inte tar i från tårna eller levererar en känsla som riktigt sätter sig i tungan. Men Södra Maltfabrikens Die Nasty kommer i en förpackning utan krusiduller. Vansinnigt tjusigt på sedvanligt manér om vi talar om flaska och image. Men framförallt med tryck i smakerna och med balans i samspelet mellan humle och malt. För den som är ute efter en bra fylla levererar den det också.

Djupt bärnstensfärgad och elegant lägger den sig i glaset när du slår upp. Kastvindar och karamell hittar snabbt upp ur glaset. Sätter du ner näsan lite djupare hittar du kraftigt härlig humlearom av typen grapefrukt/exotiskt. På flaskan läser vi om “amerikansk stil” och “kickar ditt ass”. Det är väl ungefär sammanfattat vilka förväntningar som kommer med dofterna.

När glaset är satt till mun och vätskan har runnit ut över tungan, ner i svalget och vidare ut i blodet så sitter arslet som en blöt fläck i taket. Magnifikt! Att vi har den äran att dricka en så särskilt välbryggd öl såhär sent på året gör att tankarna far iväg mot omdömen såsom “årets bästa svenne”, men med reservation för att vi har glömt något vi drack innan oktober. Delar av redaktionen hävdar bestämt att platsen redan är abonnerad av Nebuchadnezzar.

Die nasty smakar ungefär som den doftar. Karamell, men utan att vara vare sig söt eller sliskig. Humlen spelar som panflöjt på sensommaren med malten och det hela harmoniserar som ung och oskuldsfull kärlek. Efterbeskan sätter munnen i en lätt men tydlig mörtmun och ölet går att suga på under ganska lång tid.

Detta ska du dricka. Mycket, mycket gott.

India pale ales slutbetyg:

(8.5/10)

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!