Porter – Nøgne Ø

Julen trillade förbi utan att vi nämnde den med ett ord. Därmed förstås inte sagt att vi inte drack både en och två och tre julöl. Därmed inte sagt att redaktionen visade prov på dåligt omdöme i en omtalad ölprovning (som vi lär återkomma till). Livet va lajf, men tiden var knapp och bloggen blev lidande. Sedan dess har vi stått i skamvrån med varsin dumstrut eller suttit i soffan med motsvarande skämskudde. För enkelhetens skull låter vi bli att nämna julbrygderna det här året. Det tillåts härmed vara en ekande plump i protokollet.

Att julen är förbi betyder dock inte att vintern är över.  Och till vintern hör en och annan porter. Ändå sedan i somras har vi inväntat rätt tillfälle att avnjuta Nøgne Ø:s. Och ta mig tusan! För all del, låt det vara vinter oftare. Detta smakar som en extra semesterdag. Som läpparna du älskar. Som en perfekt Stockholmsnatt. Paketerad i ett intensivt skum och livsnjutardoft deluxe; chocklad, kaffe och lakrits.

En lätt kolsyra sätter en perfekt prägel på en lagom rinnig kropp. En rostad munkänsla som kompletteras av chocklad som tar än mer plats än i doften. Bryggt på Grimstadvann. Fiffigt fixat i Grimstad, som spjuvern skulla ha sagt. En riktigt robust och härligt sträv eftersmak. Intolerant mot otränade smaklökar. Som vi skulle sagt.

Ett stilriktigt kostymöl. Sedvanligt elegant flaska. Ett makalöst skum. Det andas kvalitet i alla moment och röken som stiger ur flaskan när du knäpper av kapsylen dominerar omedelbart rummet. Bland det bästa vi druckit. 2013 börjar bra.

Bonusfakta: Vi drack en flaska tappad 300611. Batch 652.  Finns tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment.

India pale ales slutbetyg:

(9/10)

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!