Bästa påskölen 2013 – Dark easter ale – Sigtuna Brygghus Mar25

Läs mer om...

Liknande inlägg

Tipsa dina polare

Bästa påskölen 2013 – Dark easter ale – Sigtuna Brygghus

Tiden flyger fram som en dopad påskhöna. Således är risken påtaglig att recensionerna av de drycker som hör denna högtid till blir färre än förra året. I linje med övrigt bloggande så att säga. Men vi har ett gäng som vi kommer att släppa ut i oregelbunden ordning nu under veckan. Vi börjar med en svart påskbrygd från de mörka skogarna i Sigtuna.

Mattias Hammenlind styr alltjämt humlekosan mot exotiska breddgrader och snappar och gott och bland öster om Australien. Tro det jag, på etiketten utlovas välhumlat och fylligt. Ihop med rostade toner… och vips, så har vi något som liknar en svart IPA, men som tycks gå under beteckningen svart ale. En örtkyddad lammstek till detta månne?

Ja, vi gillar hur den doftar. Det finns en lockande syrlighet som styr mot näsan med eleganta steg. Malten tar stor plats, och en otränad (men likväl trovärdig givetvis) näsa likt min skulle med säkerhet missta detta för en porter vid ett blindtest. Kaffe, kaffe i glaset där, säg mig hur detta smakar sånär.

Massor! Det smakar massor! Inte minst drygt åtta punkter alkohol brinner igenom, men på ett skönt sätt. Kaffen kommer fram snyggt, ihop med en släng av lakrits. Beskt ihop med rostat och sådär malligt på ett alldeles unikt sätt. Vissa klunkar är fantatiska, andra klunkar nästintill obalanserade. En hejdlös öl, typ.

Spännande, jo minsann. Och gott, absolut. För galet i munnen. Ja, kanske.

India pale ales slutbetyg:

(6.5/10)

 

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!