Medus Alus – Bruveris Aug23

Läs mer om...

Liknande inlägg

Tipsa dina polare

Medus Alus – Bruveris

Det kan vara inspirerande att släppa rodret för en stund och låta omgivningen leda en till upplevelser utanför det självvalda. Vi kan våra svenska mikrobryggerier. Vi kan våra grannländers modiga stouts och humlestinna ipor. Vi kan tysk pilsner. Vi kan brittisk bitter. Ja, vi kan till och med en och annan belgisk veteöl vid det här laget. Men genom en bekant har vi i afton fått något i glaset som är fullkomligt nytt för oss. Sannolikt även för er. Vi håller tummarna och hoppas att vi slipper vaska! (Vilket for the record inte vore första gången. Ja, vi tittar på dig Brooklyn East India Pale Ale. Fy skäms.)

Medus Alus kapsyl

Snygg kapsyl!

Medus Alus är ett honungsöl från Lettiska Bruveris. Mer än att ölet har en rekordlåg rating på Ratebeer vet vi egentligen inte när vi ger oss på själva provningen.

Vi lever enligt devisen att ärlighet varar längst, och i ärlighetens namn: När vi öppnar flaskar och slår upp ölet ser det ut som en Pripps blå från fatkranen på din lokala pizzeria med serveringsrättigheter: Ölet är ljusgult och krönt av en medelstor skumkrona som försvinner snabbt utan att lämna några snigelspår på glaset insida. Det behöver inte vara ett dåligt omen! Vi är ju väl medvetna om att vi står inför något som smakmässigt borde skilja sig från Pripps blå. (Och öl på blygsamma 4,5 % brukar inte lämna snigelspår.)

Och visst är det bättre. Det märks redan på doften, som till skillnad från Pripps blås omisskännliga smak av oxiderande metall istället bjuder på övervägande honung, men också en gnutta vanilj, citrus och örter. Kolsyran i ölet är mycket lätt – så pass att det nästan undgår en att det är öl man rullar runt på tungan. Ölet är honungssött på ett angenämt sätt men har i övrigt en mycket mild smak. En lätt syrlighet finns där också. Det är svårt att likna vid något av det som vi dricker till vardags. Och det är faktiskt gott, men det är också uppenbart att det här ölet gör sig bäst på sommaren, så läskande som det är. Väl kylt och direkt ur flaskan när höet är slaget och svetten rinner. Lite som svagdricka. Till mat är det sannolikt för sött, och på vintern väljer vi starkare smaker för att hålla kylan och mörkret borta.

Sammanfattningsvis: Om du har vägarna förbi Lettland – prova gärna den lokala floran!

India pale ales slutbetyg:

(5/10)

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!