Tipsa dina polare

Om India Pale Ale

IPA, India Pale Ale, uppkom i England i slutet av 1700-talet och är nu hetare än någonsin. Med olika humlesorter och rostning av malten försöker bryggerierna överträffa varandra i dofter och smaker. IPA:n kommer i flera olika stilar där den amerikanska är den dominerande. Den amerikanska IPA-stilen har ofta högre alkoholhalt och ännu tydligare beska, än till exempel ”originalet” från England. India Pale Ale har sitt ursprung därifrån och kom till i samband med den ökade handeln med Indien i slutet av 1700-talet. På grund av den långa seglatsen tillsattes mer humle så att ölen skulle klara hela resan. Ölet var också tvunget att vara alkoholstarkt så man tillsatte även mer malt. Ölens friska och beska smak av citrus och grapefrukt passade bra i Indiens heta klimat.

En IPA kan skilja sig i färgen, från ljust guldfärgad till en mörkare bronsfärgad öl. När bryggaren använder mer malt till samma mängd vatten så får man en alkoholstarkare öl och uppnår även en mer koncentrerad färg. Förutom IPA finns även DIPA, som står för Double India Pale Ale. Den har en alkoholhalt mellan 7-10 procent jämfört med IPA:ns 5-6 procent.

En annan trend är att humlens betydelse blir allt viktigare. Humlen är kryddan i ölet och ger beska och bidrar med smak och arom. I USA använder man ofta fler humlesorter när man tillverkar India Pale Ale, som till exempel cascade, centennial och chinok. Engelsmännen däremot håller sig gärna till inhemska sorten goldings. Bland Sveriges småbryggerier experimenterar man gärna och humlesorterna varierar.

Men nya humleländer börja visa framfötterna och speglar trenden att uppnå annorlunda smakupplevelser. En relativt udda sort är nelson sauvin från Nya Zeeland. Den ger smak av tropisk frukt och ibland går det att associera till ett vin gjort på sauvignon blanc!

Bryggerierna försöker ständigt hitta nya varianter och på senare tid har IPA singel hop blivit allt mer vanlig. Singel hop (humle) betyder att bryggmästaren endast använder en humlesort och att namnet sätts på etiketten – precis som vinvärlden har gjort med sina druvsorter i många år.

Källa: Systembolaget